Kerndoeltrainer Begrijpend Lezen C

Veel kinderen ervaren moeilijkheden met begrijpend lezen. Met Kerndoeltrainer Begrijpend lezen C van Kinheim kunnen kinderen hiermee oefenen.

€ 9,95

Toevoegen aan favorieten
Toevoegen aan favorieten
isbn: 978-90-6052-403-9 Categorie: Tag:

Gratis verzending vanaf € 50,00

Onze levertijd is 2-3 werkdagen

Bedrijven kunnen op factuur bestellen

Beschrijving

Lezen is misschien wel het belangrijkste dat je leert. Denk maar eens na hoeveel dingen om je heen met lezen te maken hebben. Als je daarbij ook nog begrijpt wat je leest, dan kom je vanzelf verder in het leven. Toch is begrijpend lezen vaak een van de lastigste onderdelen van taal en vormt het een struikelblok voor veel kinderen. Waarom lees ik dit verhaal? Hoe maak ik deze taart? Wat vind ik van die mening? Wat weet ik van het zonnestelsel? Zomaar wat vragen die je tijdens het lezen kunt stellen en waarop je graag antwoorden wil hebben.

Kerndoeltrainer Begrijpend Lezen helpt daarbij. Doordat het aansluit op kerndoelen 4 t/m 9 omvat deze serie de volledige leerlijn begrijpend lezen. In elke les staat één van deze leerdoelen centraal en zijn de instructietekst en een aantal opdrachten hierop afgestemd. Eerder behandelde doelen worden regelmatig herhaald, zodat deze goed ingeoefend kunnen worden. De mixlessen 10 en 20 kunnen eventueel als toets ingezet worden, omdat daar alles uit de voorgaande lessen herhaald wordt. Achterin staat het overzicht van de gehele leerlijn begrijpend lezen.

Alle teksten en opdrachten in deel C passen bij het technisch- en begrijpend leesniveau van de gemiddelde lezer aan het eind van groep 5 of halverwege groep 6.

In Kerndoeltrainer Begrijpend Lezen C komen de volgende leerdoelen aan bod:

Tekstdoel
In les 1 wordt het begrip meningtekst aangeboden met de bijbehorende tekstdoelen en tekstvormen. Ook worden eerder aangeboden begrippen herhaald.

Tekststructuur
In de lessen 4, 5, 11, 12 en 17 wordt het begrip alinea aangeboden met de bijbehorende functie. Ook wordt er geoefend met het vervangen van woorden in verwijswoorden en het doel van signaalwoorden.

Woordenschat
In de lessen 8, 9, 13 en 14 wordt op verschillende manieren geoefend hoe de betekenis van moeilijke woorden uit de tekst achterhaald kan worden.

Samenvatten
In de lessen 16, 18 en 19 wordt geoefend met het samenvatten per alinea in een zin en komt de hoofdgedachte van een tekst aan bod.

Voorspellen
In de lessen 2 en 3 wordt, voorafgaand aan het lezen, voorspeld waar de tekst over gaat aan de hand van de titel, tussenkopjes en het plaatje. Ook wordt de voorkennis over het onderwerp geactiveerd.

Vragen stellen
In de lessen 6, 7 en 15 wordt geoefend met het stellen van vragen tijdens het lezen èn voorafgaand aan het lezen van de tekst.

 

Recensie door ‘Juffie in het groen’ op Instagram

‘Wat ik zo leuk vind aan dit boekje is dat het geen ellenlange ingewikkelde teksten zijn, maar juist rijke teksten die aanspreken. Een groepje leerlingen die net wat meer uitdaging aankunnen met betrekking tot begrijpend lezen hebben een les zelfstandig gemaakt, dit vonden ze enorm leuk om te doen en ze zijn er best even mee bezig geweest, lezen en uitpluizen! Precies wat je wilt 😍♥️’

Lees de volledige recensie

Extra informatie

Groepen

,

Leerbehoeften

Reeks

Soort

Vakgebied

Andere suggesties…